Geen producten (0)

 

Over ons

Missie en Visie

Historie

ANBI

 

 

Historie 

 

Van marktkraam tot cadeauwinkel

Nadat in 1969 de eerste Wereldwinkel in Breukelen werd geopend (met als doel ontwikkelingslanden toegang tot de westerse markt te bieden), en in 1970 de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels werd opgericht, volgde in 1980 de oprichting van de Stichting Wereldwinkel Gouda.

Het inititatief hiervoor werd genomen door enkele solidariteitgroepen: de werkgroep Zuidelijk-Afrika Gouda, het Chili Komitee Gouda, de Koffie-werkgroep Gouda, de Indonesië Werkgroep Gouda en de Werkgroep Indianen Gouda. In het begin draaide het vooral om het verspreiden van informatie. Met een stand op de markt gaven vrijwilligers informatie over sociaal-economische ontwikkelingen in de wereld en over solidariteitsacties.

Wereldwinkel Gouda krijgt in 1983 een winkelpand op Raam 222. De verkoop van producten gaat een grotere rol spelen. “We verkochten in het begin vooral handwerkproducten gemaakt in Derde Wereldlanden. Later kwam daar wijn en speelgoed bij. En vanaf 1988 de Max Havelaar koffie.” In de daarop volgende jaren wordt het assortiment verder uitgebreid met ecologisch verantwoorde en design producten.

In 1999 opent Jan Pronk, toenmalig minister van VROM, een nieuw winkelpand op Lange Groenendaal 42. Daarna verhuist Wereldwinkel Gouda in 2003 nog een keer, naar een pand met meer magazijnruimte: Lange Groenendaal 38.

De afgelopen jaren is Wereldwinkel Gouda steeds meer op een ‘gewone’ ondernemer gaan lijken. “We investeren in productontwikkeling en streven naar omzetgroei. Maar ons doel blijft gelijk: producenten in ontwikkelingslanden een kans geven op een behoorlijk bestaan, door hun producten te verkopen tegen een eerlijke prijs, fairtrade dus.”

In 2012 winnen de Wereldwinkels de publieksprijs voor beste cadeauwinkel van Nederland. “We zijn een idealistische cadeauwinkel met een groot assortiment kwaliteitsproducten: van Mexicaanse sieraden en gerecyclede tassen uit India tot Tibetaanse noedels en handgemaakte beelden uit Zimbabwe.”

In oktober 2020 bestaat Wereldwinkel Gouda 37 jaar. Wereldwinkel Gouda is in 37 jaar tijd van een eenvoudige marktkraam uitgegroeid tot een gewaardeerde goedlopende cadeauwinkel.

Wereldwinkel Gouda is al 37 jaar lang een begrip in het Groenendaalkwartier en de rest van Gouda. Geef je een cadeau van de Wereldwinkel, dan geef je dubbel; jij een mooi cadeau en de producenten gelijke kansen en betere levensomstandigheden. Naast eerlijke cadeaus met een verhaal vind je bij ons ook duurzame artikelen voor in en rondom het huis. Of laat je eens inspireren door een wereldse keuken aan de hand van het ‘food’ assortiment.

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacyverklaring.